Ετικέτες

Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2010

Το (πλαστικό) περιτύλιγμα του έρωτα

Όταν έχεις αποφασίσει να γράψεις για το AIDS, το δυσκολότερο πράμα είναι να κάνεις μια εισαγωγή στο θέμα. Τελικά όμως καταλήγεις στο ότι δεν υπάρχει κατάλληλη εισαγωγή. Όπως στην πραγματική ζωή, δεν υπάρχει τίποτα που να προετοιμάζει τον οροθετικό για την βίαιη αλλαγή της ζωής του, έτσι και στο γραπτό, πιστεύω πως δεν υπάρχουν εκείνα τα λόγια που με ήπιο τρόπο θα βάλουν τον αναγνώστη σε αυτό το θέμα. Τελικά, ίσως το γραπτό να είναι μια καθαρή αντανάκλαση της πραγματικότητας.

Την Τρίτη, ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS. Αυτό σημαίνει ότι τα κανάλια ευαισθητοποιούνται και κοτσάρουν ένα κόκκινο κορδελάκι δίπλα στο σήμα τους. Μια ακόμη «Παγκόσμια Ημέρα», ανάμεσα στις τόσες που υπάρχουν, τάχα αφιερωμένη στην ενημέρωση και στην πρόληψη. Περισσεύει η υποκρισία για μια ακόμη φορά. Αντί να έχουμε μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης σε γυμνάσια και λύκεια, μοιράζουμε προφυλακτικά στις πλατείες, και αντί να κάνουμε τα πάντα για να μειώσουμε τις κοινωνικές προκαταλήψεις απέναντι στους οροθετικούς, φοράμε κορδελάκια. Λυπάμαι, αλλά εγώ αρνούμαι. Αρνούμαι να φορέσω κορδελάκι σε μια κοινωνία που ο οροθετικός κινδυνεύει να χάσει την δουλειά του αν αποκαλυφθεί η πραγματικότητα για την υγεία του, που η λέξη «ΑIDS» δημιουργεί ακόμα συνειρμούς περί ομοφυλοφιλίας, και η λέξη «προφυλακτικό» φέρνει τους μυγιάγγιχτους και πάσχοντες από οξύ καθωσπρεπισμό ανθρώπους σε αμηχανία.

Τέρμα λοιπόν σε όλα αυτά και ας πούμε τα πράματα με το όνομά τους. Το AIDS είναι μια ασθένεια που ΔΕΝ μεταδίδεται ούτε με την επαφή, ούτε καν με το φιλί. Κολλάει με το σεξ και γι’ αυτό η χρήση προφυλακτικού είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος πρόληψης.

Για τις προηγούμενες γενιές τα πράματα ήταν πιο απλά. Η «επικινδυνότητα» της σεξουαλικής επαφής ήταν μόνο ηθική. Πέρα από αυτό, δεν υπήρχε κάτι που να έβαζε όρια στην σεξουαλική ζωή των ανθρώπων. Σήμερα, η γενιά που απειλείται περισσότερο από αυτόν τον ιό, χωρίς, όμως, να ευθύνεται καθόλου για την ύπαρξή του, δηλαδή οι σημερινοί 15άρηδες ως 35άρηδες, όχι μόνο υποχρεώνονται να ντύσουν με ένα πλαστικό προσωπείο μια από τις πιο όμορφες εμπειρίες τους, αλλά να πρέπει να αντιμετωπίσουν και την προκατάληψη των μεγαλύτερων που το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι κριτική στους νέους αντί να κάτσουν και να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν. Γράφει ο Μάνος Κοντολέων στο «Γεύση πικραμύγδαλου»: (μιλάει η μητέρα μιας εικοσάχρονης)«Και τι θα πει προφύλαξη; Μου είναι αδιανόητο να φανταστώ δυο παιδιά –γιατί παιδιά είναι ακόμη οι δεκαοχτάρηδες και οι εικοσάρηδες-, δυο παιδιά που βράζει το αίμα τους και η ψυχή τους ταξιδεύει στη μαγεία των μεγάλων συναισθημάτων να μπορούν να καλύπτουν τη μαγεία μ’ ένα πλαστικό επικάλυμμα! Αυτός δεν είναι έρωτας, είναι πρόγραμμα σε κομπιούτερ. Πρέπει να καθίσω μια μέρα και να μιλήσω με τη Φαίδρα για όλα αυτά.[…] Αλλά πρέπει πρώτα εγώ να έχω ξεκαθαρίσει τις σκέψεις μου. Προς το παρόν όταν αισθάνομαι να πνίγομαι καταφεύγω στη σκέψη πως όλα αυτά δεν με αφορούν. Στους άλλους μόνο συμβαίνουν. Αλλά το ξέρω ότι είναι μια μετάθεση κι ένα ξεγέλασμα. Πρέπει να αντιμετωπίσω την αλήθεια.»

Ο φόρος αίματος που έχει πληρώσει η γενιά μας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι βαρύς. Ο πόνος που έχει προκαλέσει σε πάρα πολλούς ανθρώπους αυτή η ασθένεια είναι τεράστιος. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κοινωνία σήμερα είναι να αγκαλιάσει τα παιδιά της που υποφέρουν, και να κάνει τα αδύνατα δυνατά ώστε να μειωθεί η εξάπλωση αυτής της μάστιγας, μακρυά από προκαταλήψεις και ξεπερασμένες αντιλήψεις. Να ξεκινήσουν επιτέλους τα μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, να πάρουν οι εκκλησίες μια ξεκάθαρη θέση υπέρ της χρήσης του προφυλακτικού και να αφήσουν στην άκρη τα παιδιαρίσματα περί αποδοκιμασίας των προγαμιαίων σχέσεων. Είναι υπόθεση όλων μας, και κάθε νέος και νέα που διαγιγνώσκεται θετικός στον HIV είναι ένα ακόμα πλήγμα για την κοινωνία μας, μια ακόμη χαμένη μάχη στον πόλεμο με αυτή την μάστιγα.

Δημοσιεύτηκε στην "Κορινθιακή" στις 3/12/2009

1 σχόλιο:

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...