Ετικέτες

Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2010

Ωδή στην θνήσκουσα ελληνική οικονομία

Τα έχουμε κάνει θάλασσα, αλλά αυτό δεν είναι είδηση. Η είδηση είναι ότι μας πήρανε χαμπάρι οι Ευρωπαίοι και μας κάνουνε καζούρα. Παραδέχομαι ότι η συγκεκριμένη ορολογία περί οικονομικής πολιτικής είναι σχετικά ασυνήθιστη, όμως και τα γεγονότα έχουν λάβει ασυνήθιστες διαστάσεις. Και κατά την μέθοδο της επαγωγής, οι ασυνήθιστες διαστάσεις θα αποτελέσουν και το άλλοθι για την χρήση της ασυνήθιστης ορολογίας.

Η καζούρα στην οποία αναφέρομαι, αφορά στην αποστολή τεχνοκρατών της ΕΕ στα διάφορα ελληνικά υπουργεία για να ελέγξουν τα οικονομικά τους στοιχεία. Έχουν στείλει κατώτερους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι αξιώνουν αναφορές από το ελληνικό κράτος, επίσημες συναντήσεις με υπουργούς, γεγονός που αντιβαίνει στο πρωτόκολλο, και προσχέδια για τις μελλοντικές κινήσεις της κυβέρνησης. Και το χειρότερο είναι ότι οι δικοί μας, σαν υπάκουες μαριονέττες που είναι, υποτάσσονται, και μαζί με αυτούς υποτάσσεται και η όποια εθνική κυριαρχία μας είχε απομείνει, στα όργανα της ΕΕ.

Και όλα αυτά γιατί; Μήπως η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, με την διαπλοκή των συμφερόντων και την διαφθορά των προσώπων, δεν συνέφερε και ανθρώπους εντός ΕΕ; Επί τόσα χρόνια που η οικονομία μας λειτουργεί, όπως λειτουργεί, η ΕΕ, φυσικά όχι σε επίσημο και θεσμικό επίπεδο, έχει βρει το πιο κατάλληλο έδαφος ώστε να καλλιεργήσει έναν ιδιότυπο «ευρωπαϊκό χώρο ελεύθερων συναλλαγών» (και με την λέξη «ελεύθερων» εννοώ «μαύρων»).

Την ζαχαρένια, όμως, Ελλήνων και Ευρωπαίων, ήρθε να χαλάσει η απρόσκλητη «οικονομική κρίση», η οποία μετέτρεψε τον τεχνητό ελληνικό οικονομικό παράδεισο σε ένα μεγάλο βαρίδι, ικανό να τραβήξει στον πάτο, και ολόκληρη την ΕΕ. Αποφάσισαν λοιπόν να μας «εξυγιάνουν», στέλνοντάς μας τα παιδιά, εφοδιασμένα με μεγάλους φακέλους, μέσα στους οποίους λένε στην κυβέρνησή μας, βήμα προς βήμα, τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνει. Και όπως πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, τα σπασμένα της οικονομικής ελίτ (αν την ονομάσουμε «πλουτοκρατία» θα κατηγορηθούμε για ιδεοληψία) θα κληθεί να τα πληρώσει μέσω άμεσης και έμμεσης φορολογίας ο μισθωτός.

Απ’ την άλλη, σε περίπτωση που αναρωτηθεί κανείς αν οι «δικοί μας» είχαν ποτέ σκοπό να φιλοτιμηθούν και να επιχειρήσουν από μόνοι τους μια διαλεύκανση του οικονομικού συστήματος των μιζών και των προμηθειών που επικρατεί στην χώρα μας, κατά πάσα πιθανότητα θα κατέληγε σε ένα ειρωνικό και απογοητευμένο μειδίαμα. Σίγουρα όμως, η ευρωπαϊκή αυτή παρέμβαση δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την κυβέρνηση ώστε να γλυτώσει το πολιτικό κόστος της εξυγίανσης της οικονομίας. Ας πατήσουν επιτέλους πόδι στους Ευρωπαίους, και ας φτιάξουν τα πράματα μόνοι τους, γιατί η συγκεκριμένη παρέμβαση αν συνεχιστεί θα αποτελέσει την χαριστική βολή για την ήδη πληγωμένη εθνική κυριαρχία της Ελλάδας έναντι της ΕΕ, δημιουργώντας μάλιστα και «δεδικασμένο» και για άλλες, οικονομικά αδύναμες οικονομίες της ΕΕ.

(δημοσιεύτηκε στην "Κορινθιακή" στις 14/1/2010)

1 σχόλιο:

  1. αν δοκιμάσουν διαλεύκανση θα μείνουμε χωρις πολιτικούς... Αναμενόμενο ήταν να συμβεί εφόσον και εμείς τόσα χρόνια δεν αντιδράσαμε αλλά σιωπούσαμε στα κέρματα που μας πετούσαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...