Ετικέτες

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2010

Συνδικαλιστική απόλυση με αριστερές ζητωκραυγές!

Ας το πάρουμε απόφαση, και ας δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε: «Συνδικαλίζεσαι; ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ!» Η τελευταία περίπτωση απόλυσης λόγω συνδικαλιστικού αγώνα και μάλιστα σε σχέση με τις εργασιακές συνθήκες, σημειώθηκε στον χώρο των γραμμάτων αυτή τη φορά, και συγκεκριμένα στις εκδόσεις ΆΓΡΑ. Ο Ντίνος Παλαιστίδης, απολύθηκε με την πολύ χαρακτηριστική δικαιολογία της «αντισυμβατικής συμπεριφοράς» καθώς κατήγγειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας τις εργασιακές συνθήκες στον συγκεκριμένο χώρο. Μάλιστα, και προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αξίζει να σημειωθεί ότι στην γνωμοδότησή της, η ίδια η Επιθεώρηση Εργασίας, δίνει (με τον δικό της τρόπο) δίκιο στην καταγγελία του εργαζομένου λέγοντας ότι «η εταιρία θα μπορούσε να επανεξετάσει το αίτημα του εργαζόμενου με προοπτική επίλυσης».
Η απόλυση Παλαιστίδη ξεσήκωσε ένα μεγάλο κύμα αντιδράσεων από εργαζομένους σε πανελλαδικό επίπεδο, ζητώντας την επαναπρόσληψή του. Λογικότατο, αφού η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων είναι δεδομένη και έχει δώσει εξετάσεις αρκετές φορές.
Πάντως, η είδηση δεν είναι αυτή. Εξάλλου, εκτός από την εργασιακή αλληλεγγύη, δεδομένη είναι και η μανιώδης εναντίωση των μεγάλων εταιριών στους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, ειδικά όταν οι εταιρίες γνωρίζουν ότι έχουν τη φωλιά τους λερωμένη (χαρακτηριστική η πρόσφατη περίπτωση των JUMBO).Τη μεγάλη έκπληξη, στην περίπτωση αυτή, την έκαναν οι περίπου σαράντα «εκπρόσωποι της διανόησης» (ανάμεσα τους και αρκετοί αυτοαποκαλούμενοι «αριστεροί») που αφού έχουν εκδώσει βιβλία τους στις εκδόσεις ΆΓΡΑ, έτρεξαν στις 17/2 να εκδώσουν και ένα κατάπτυστο «Κείμενο υποστήριξης εκδόσεων ΆΓΡΑ», το οποίο αν και χωλαίνει από άποψη ύφους και καλής γραφής, παρά το γεγονός ότι όλοι οι υπογράφοντες είναι συγγραφείς (και ένα οποιοδήποτε παιδί Λυκείου θα έγραφε έτσι), κάνει μια χαρά τη δουλειά του ως φυλλάδιο υποστήριξης των εργοδοτών-εκδοτών τους. Όλα αυτά, οι «αριστεροί κύριοι των γραμμάτων». Ξεπουλήθηκε η αριστερή διανόηση, και για να διατηρήσει ζωντανά τα οικονομικά της οφέλη, επέλεξε να διασύρει έναν εργαζόμενο. Έναν από αυτούς στους οποίους θεωρητικά απευθύνεται. Όπως γράφει και ο Κ. Μπ. σε site που ασχολήθηκε εκτενώς με το θέμα, «Αριστερή διανόηση χωρίς αριστερή στάση ζωής, χωρίς κινηματική δράση δεν υπάρχει. Όποιος εναντιώνεται στους εργαζόμενους και ταυτίζεται με την εργοδοσία και επιμένει να λέγεται αριστερός, ή δεν ξέρει τι του γίνεται που δεν ισχύει στην περίπτωση των πεφωτισμένων της αριστερής ιντελιγκέντσιας, ή απλά είναι κωλογλείφτης και εχθρός του κινήματος. Ευτυχώς που υπογράφουν που και που τέτοια κείμενα για να καταλαβαίνουμε και μεις οι αδαείς κάποια στιγμή που ανήκουν.»
Ενδεικτικά μόνο, (όχι ότι έχει και κανένα φιλολογικό ενδιαφέρον), παραθέτουμε δυο αποσπάσματα από το ήδη πολύ σύντομο κείμενο των σαράντα «πεφωτισμένων» (μάλλον ξέμειναν από επιχειρήματα και δεν ήξεραν τι παραπάνω να γράψουν): «Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε επί χρόνια συνεργασία με τον Σταύρο Πετσόπουλο και τις Εκδόσεις Άγρα και γνωρίζουμε όχι μόνο τη σπουδαία συμμετοχή τους στα γράμματα αλλά και τις εργασιακές συνθήκες απόλυτου σεβασμού του προσώπου των εργαζομένων…», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρουν με γλοιώδη τρόπο: «αισθανόμαστε την ανάγκη να προβούμε σε δημόσια δήλωση για να προστατέψουμε τις Εκδόσεις Άγρα από τη συκοφάντηση και το διασυρμό.»
Η παρέμβαση των «διανοούμενων» στο ζήτημα αυτό, είναι παροιμιώδης. Θα γίνει όμως επικίνδυνη σε περίπτωση που επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα πισωγυρισμάτων των ίδιων ανθρώπων που μέσα από το έργο τους κάποτε προσπαθούσαν να εμπνεύσουν τον κόσμο να ξεσηκωθεί. Εάν νομίζουν ότι ακολουθώντας το αρνητικό παράδειγμα που δίνει τα τελευταία χρόνια ο μεγαλύτερος εν ζωή, και (μάλλον πρώην) αριστερός, μουσικοσυνθέτης, χωρίς να έχουν πολύ μια σημαντική διαφοροποίηση στο κοινό που θα τους παρακολουθεί από δω και πέρα, πλανώνται πλάνην οικτρά.
«…ε, το λοιπόν ότι και να είναι τα άστρα, εγώ τη γλώσσα μου τους βγάζω
για μένα το λοιπόν, το πιο εκπληκτικό,
πιο επιβλητικό, πιο μυστηριακό και πιο μεγάλο,
είναι ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει,
Είναι ένας άνθρωπος που τον αλυσοδένουνε…»
Ναζίμ Χικμέτ, «Μικρόκοσμος»
(δημοσιεύτηκε στην "Κορινθιακή" στις 18/2/2010)

1 σχόλιο:

  1. Δεν υφίσταται δεξιά και αριστέρα... όλοι τον βωμό του συμφέροντος υπηρετούν με διαφορετικές μάσκες! Όπως και στη ζωή κανένας δεν θα σε υπολογίσει αν δεν σεβαστείς εσύ πρώτος τον εαυτό σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...