Ετικέτες

Τρίτη, 9 Μαρτίου 2010

Ο φεμινισμός υπό την απειλή του ψευδορομαντισμού!

Εβδομάδα αλλαγών, κινητοποιήσεων, νέων μέτρων, ελληνικής πορνογραφίας, απεργιών και της πασίγνωστης ημέρας της γυναίκας.

Και λέω να ασχοληθώ κυρίως με το τελευταίο, αφού για όλα τα άλλα χύθηκε ήδη πολύ μελάνι και αφού πρώτα τονίσω την θέση μου ότι θεωρώ την συγκεκριμένη «γιορτή» απολύτως σεξιστική, αποκομμένη από τον αρχικό της στόχο, αναχρονιστική, και εχθρό της σύγχρονης γυναικείας αξιοπρέπειας. Για να είμαστε ιστορικά ακριβείς, πρέπει να πούμε ότι ξεκίνησε ως επέτειος της εξέγερσης εργατριών στις κλωστοϋφαντουργίες της Νέας Υόρκης το 1857. Η πρώτη επέτειος γιορτάστηκε το 1909 από το Σοσιαλιστικό Κόμμα των ΗΠΑ, ενώ πήρε τη παγκόσμιά της διάσταση όταν το 1911 υιοθετήθηκε από την Σοσιαλιστική Διεθνή, αλλά κυρίως όταν η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι, έπεισε τον Λένιν, μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης, να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία.

Η γιορτή όμως αυτή, έχασε το νόημά της πάρα πολύ σύντομα. Ρόλο σε αυτό χωρίς αμφιβολία, θεωρώ ότι έχει παίξει η φαλλοκρατική κοινωνία που έχουμε χτίσει, με αποτέλεσμα να γιορτάζουμε σε παγκόσμιο επίπεδο την «Ημέρα της Γυναίκας» με τραγουδάκια θαυμασμού προς το γυναικείο φύλο, με ανώδυνα αφιερώματα στη τηλεόραση για της δυσκολίες που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα και με σοκολατάκια και λουλουδάκια, ευγενική προσφορά του «ισχυρού φύλου» στο, κατά τα λεγόμενα, «ανίσχυρο».

Αφού φτάσαμε λοιπόν σε αυτό το σημείο, (ο εορτασμός μιας γυναικείας ταξικής εξέγερσης να έχει καταλήξει να είναι ένα πάρτυ και τίποτα περισσότερο), γιατί να μην καταργηθεί; Και μαζί με αυτήν να καταργηθούν και όλα τα γλοιώδη «έθιμα», όπως το να είναι το εισητήριο στα Μέσα Μεταφοράς δωρεάν για τις γυναίκες εκείνη την ημέρα. Ως πότε θα συνεχίσουν οι γυναίκες να μας επιτρέπουν να τις συμπεριφερόμαστε σαν να ήταν άτομα με ειδικές ανάγκες; Στο 13ο άρθρο του καταστατικού του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει μάλιστα ποσόστωση για τις γυναίκες που θα μπαίνουν στα πρωτοβάθμια όργανα του κόμματος. Είναι τόσο βέβαιοι στο ΠΑΣΟΚ ότι αν αφήσουμε τις γυναίκες πραγματικά ελεύθερες να ανελιχθούν μόνες τους, δεν θα τα καταφέρουν ποτέ, οπότε σκέφτηκαν να τις «βοηθήσουν» κάνοντας την παρουσία τους υποχρεωτική.

Αν η επέτειος αυτή δεν γιορτάζεται ως μια ευκαιρία διεκδίκησης των γυναικείων αιτημάτων μέσα στην, ως επί το πλείστον, φαλλοκρατική κοινωνία μας, αν δεν γίνει μια μέρα ευαισθητοποίησης των γυναικών γύρω από ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά, κοινωνικά και σεξουαλικά τους δικαιώματα, τότε η δεύτερη σημείωση των ημερολογίων στις 8 Μαρτίου κάθε έτους που αφορά την «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας» θα πρέπει να καταργηθεί, και να μείνει μόνο η σημείωση που λέει ότι γιορτάζει ο «Ερμής» και ο «Θεοφύλακτος» (δυο αντρικά ονόματα… τί ειρωνεία…)

(δημοσιεύεται στην "Κορινθιακή" στις 11/3/2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...