Ετικέτες

Τετάρτη, 6 Οκτωβρίου 2010

Εθνική (ή Βασιλική) ξεφτίλα στο κέντρο της Αθήνας

Επιστροφή στο κλεινόν άστυ και υπό τον φόβο του σοκ λόγω της απότομης μετάβασης στην σκληρή καθημερινότητα των Αθηνών, αποφάσισα να κάνω μια βόλτα σε έναν χώρο τον οποίο για τελευταία φορά είχα επισκεφτεί κάποιο ηλιόλουστο κυριακάτικο πρωινό στα μέσα της δεκαετίας του 90’. Τότε που ακόμα η ηλικία μου μετριόταν σε μονοψήφιους αριθμούς και που η μοναδική συγκίνηση που μπορούσε να ξεπεράσει την συγκίνηση μιας αφράτης (και γευστικής;;) νεφέλης από μαλλιά μιας παράξενης, απόμακρης αλλά σίγουρα γλυκύτατης γηραιάς κυρίας, ήταν αυτή ενός κόκκινου ζαχαρένιου κόκορα, καρφωμένου μαζί με τους φίλους του, με ένα καλαμάκι πάνω σε ένα κομμάτι φελιζόλ.

Ο Εθνικός (και για κάποιους «Βασιλικός») Κήπος, λοιπόν, είναι το σημερινό μας θέμα και καλύτερα να μπαίνουμε στο ψητό σιγά-σιγά: ΗΤΑΝ ΣΚΕΤΗ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ!!!

Ας ξεκινήσουμε από τα προσωρινά. Στον εθνικό κήπο φιλοξενείται από τον Ιούνιο μια έκθεση γλυπτικής της Βάνας Ξένου η οποία έχει πολυδιαφημιστεί και πολυσυζητηθεί στα Μέσα. Λοιπόν, περπατούσα στον Κήπο και έβλεπα τα διάφορα έργα να ξεπηδούν ανάμεσα στις φυλλωσιές, όμως ήταν τόσο αδιάφορα, περιττά και συνηθισμένα, που το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν πόσα χρήματα από κάποιον δημόσιο φορέα ξοδεύτηκαν για να μεταφερθούν και να εγκατασταθούν εκεί όλες αυτές οι πολυδιαφημισμένες αλλά βαρετές και άσκοπες δημιουργίες. Θα μπορούσε κανείς να πει, ωστόσο, ότι η άποψή μου περί τέχνης, ελάχιστα θα ενδιαφέρει τους αναγνώστες.

Πάμε λοιπόν στα πιο πρακτικά ζητήματα. Αυτά μάλιστα που αφορούν τα ζώα που φιλοξενούνται σε αυτό που σίγουρα χάριν αστεϊσμού ονομάζουμε ζωολογικό κήπο και το γύρω περιβάλλον. Εκεί που παλιά ήταν η πασίγνωστη λίμνη με τις (επίσης πασίγνωστες) πάπιες, βρίσκεται μια αποξηραμένη λεκάνη με ελάχιστο (πράσινο) νερό το οποίο προέρχεται από την υποψία ενός «καταράκτη» που μάλλον «κατουράει» παρά παρέχει την πρώην λίμνη με νερό. Οι πάπιες, από την άλλη, έχουν κλειστεί σε ένα από τα πολλά κλουβιά του κήπου μαζί με άλλα εξωτικά πουλιά: ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ και ΣΠΟΥΡΓΙΤΙΑ (ενίοτε και καμιά ξεπουπουλιασμένη κότα)!!! Μάλιστα! Στον ζωολογικό κήπο του Εθνικού Κήπου στο Σύνταγμα, μπορεί κανείς να θαυμάσει περιστέρια και σπουργίτια σε βρώμικα κλουβιά που δεν θα άρμοζαν ούτε καν αν τα πουλιά ήταν βαλσαμωμένα. Η δυσωδία που προέρχεται από τον ερημοποιημένο χώρο ενός μάλλον μαστουρωμένου γαϊδουριού επιδεινώνει την κατάσταση. Η τραγική κατάσταση που βιώνουν τα ζώα καθημερινά μέσα στο κέντρο της Αθήνας (και μάλιστα με τις ευλογίες όλων) περιλαμβάνει επίσης, την έλλειψη σκιάς για τα ζώα με αποτέλεσμα αυτά να αναγκάζονται να υφίστανται τις βλαβερές επιδράσεις του καλοκαιρινού ήλιου, ενώ τα κλουβιά τους δεν έχουν την παραμικρή σχέση με το φυσικό περιβάλλον των ζώων (κανένα δέντρο, τίποτα με το οποίο να μπορούν να ασχοληθούν όπως παιχνίδια κλπ.)

Με το βήμα που μας προσφέρει η «Κορινθιακή» καθώς και μέσα από το messygreeksalad.blogspot.com κάνουμε έκκληση στις φιλοζωικές οργανώσεις να κινητοποιηθούν ΆΜΕΣΑ σχετικά με το έγκλημα που συντελείται εκεί. Οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων να αναλάβουν επιτέλους δράση. Οι τριτοκοσμικές συνθήκες κράτησης (γιατί περί φυλακής πρόκειται) που επικρατούν ακριβώς πίσω από την Βουλή των Ελλήνων αποτελούν ένα ακόμα λήμμα στον μακρύ κατάλογο των θεμάτων για τα οποία οι ιθύνοντες νόες αυτής της χώρας οφείλουν όχι μόνο να ντρέπονται αλλά και να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...