Ετικέτες

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Δημοκρατία σε δύο γύρους και η νίκη των αντιφάσεων

Από αυτήν εδώ τη στήλη ανέκαθεν επισημαίνουμε την ανάγκη της συνειδητοποίησης από τον ελληνικό λαό ότι, πλέον, είναι η κατάλληλη στιγμή ώστε να τολμήσει να κάνει ένα θαρραλέο βήμα προς τα μπρος. Το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης και της 14ης Νοεμβρίου μας επιβεβαιώνει. Η αγανάκτηση που υπάρχει διάχυτη, έχει την ανάγκη να βρει διέξοδο σε έναν πολιτικό χώρο που να προσφέρει ένα νέο και διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο να έχει ως κέντρο του την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής του μεγαλύτερου και παραγωγικότερου μέρους του ελληνικού λαού, δηλαδή της εργατικής τάξης, και όχι την περαιτέρω οικονομική αναβάθμιση των λίγων κεφαλαιούχων. Η εγκατάλειψη των δυο μεγάλων κομμάτων από τους ψηφοφόρους και η ενίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων, είναι απόδειξη όλων αυτών.

Και αν τώρα οι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έχουν να πουν για τους δήμους και τις περιφέρειες που βρίσκονται στα χέρια τους ότι το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα τους δικαιώνει, έχουμε να τους αντιτείνουμε το εξής: Τα πολιτικά συμπεράσματα εξάγονται κατά την πρώτη Κυριακή. Ο αντιδημοκρατικός θεσμός του Β’ γύρου που μοναδικό στόχο έχει τον μετασχηματισμό των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων σε τσιφλίκια των υποψηφίων του δικομματισμού, δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ως επίδειξη δύναμης, αφού εκτοπίζει όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις με τρόπο απολύτως αυθαίρετο. Τα φετινά αποτελέσματα δείχνουν πόσο αναγκαία είναι πλέον η χρήση της δημοκρατικής μεθόδου της απλής αναλογικής, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, αν, βέβαια, επιθυμούμε να είναι η δημοκρατία μας πραγματικά αντιπροσωπευτική. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι στην πολυσυζητημένη περιφέρεια Αττικής, κατά την πρώτη Κυριακή το ποσοστό του Γ. Σγουρού (24,05%) και αυτό του Β. Κικίλια (20,45%), ακόμη και αν τα προσθέταμε, δεν θα έφταναν ούτε καν το 50%!!!!! Δεδομένων και των μεγάλων ποσοστών αποχής, άκυρων και λευκών που μάλιστα αυξήθηκαν δραματικά κατά τον δεύτερο γύρο (ειδικά τα λευκά) είναι πασιφανές και πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι μιλάμε για περιφερειάρχη μειοψηφίας της μειοψηφίας (κάτι σαν να λέμε Μ(ειοψηφία) εις το τετράγωνο, δηλαδή ;) ).

Παρόμοια πρωτοφανή περιστατικά, βεβαίως υπήρξαν πάρα πολλά ανά την επικράτεια, τόσο στους δήμους, όσο και στις περιφέρειες. Παρόλ’ αυτά, δήμαρχοι και περιφερειάρχες έστησαν χορό, ακόμα και στις περιπτώσεις όπου κέρδισαν τις μάχες τους με διαφορά ελάχιστων ψήφων (όπως π.χ. ο νέος δήμαρχος της ιστορικής πόλης της Καισαριανής που πανηγύριζε προκλητικά αν και υπερίσχυσε του αριστερού αντιπάλου του μόνο κατά 12 ψήφους) αποδεικνύοντας περίτρανα για μια ακόμη φορά ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων κατεβαίνουν με το χρίσμα κάποιου από τα δυο μεγάλα κόμματα δεν έχουν καταλάβει απολύτως τίποτα από τα όσα καλείται να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Η στροφή του κόσμου προς τις δυνάμεις της προόδου, δεν θα πρέπει, ωστόσο να θεωρηθεί από αυτές ως λευκή επιταγή. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η αριστερά καλείται να μπει μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες, αλλά κυρίως, να δώσει άμεσες και χειροπιαστές λύσεις. Να μην αναλωθεί ξανά σε θεωρητικολογίες γιατί, αν το κάνει, θα θεωρηθεί για μια ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων, και αυτή τη φορά θα μπει οριστικά στο περιθώριο. Της δίνεται μια τεράστια ευκαιρία, την οποία καλείται να αξιοποιήσει όπως αρμόζει σε έναν λαό που υποφέρει από την αδικία και την εκμετάλλευση, και, βεβαίως, όπως αρμόζει σε μια αριστερά με την βαριά ιστορία που φέρει χάρη στους παλαιότερους αγώνες της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...