Ετικέτες

Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2013

Tο ΒΗΜΑ, ένα βήμα πριν μετατραπεί σε προσωπικό μπλόγκ

Αφιερωμένο στους θιασώτες της ιδιωτικής αντικειμενικότητας...

Ευτυχώς δεν είμαι τακτικός αναγνώστης του Βήματος γιατί νομίζω πως, πια, θα είχα πάθει μεγάλη κρίση ταυτότητας. Το προχτεσινό περιστατικό ξεπερνάει ακόμα και τα παλιά του (αντί-)δημοσιογραφικά κατορθώματα. Το θυμάσαι εκείνο το λεπτομερές ρεπορτάζ της ανύπαρκτης επίσκεψης του Ερντογάν στο Μαξίμου πριν κάτι χρόνια;; Ή το άλλο, το περσινό, με την "σοκαριστική" αποκάλυψη για το "πραξικόπημα που δεν έγινε";;

Τελευταία όμως ο Ψυχάρης, αυτό το τοτέμ της ελληνικής δημοσιογραφίας, έχει μπερδέψει την εφημερίδα του με το ημερολόγιό του. Όχι ότι μας πειράζει, γιατί είναι εξαιρετικά διασκεδαστικό να διαπιστώνεις ότι ο μεγάλος Σταύρος Ψυχάρης έχει τη κυκλοθυμία δεκαπεντάχρονης μαθήτριας Γυμνασίου.

Ας τα πάρουμε όμως χρονολογικά και σχετικά συνοπτικά:

Τετάρτη, 20/6, 22:44 : Ένας άλλος κυκλοθυμικός κύριος της πολιτικής, ο οποίος, όμως πάσχει από μια αριστερή υπεύθυνη κυκλοθυμία που είναι πολύ πιο αξιοσέβαστη από τις άλλες, αποφάσισε να αποχωρήσει από την τρικομματική κυβέρνηση. Δηλαδή, μας έκανε, σε ένα βράδυ τα τρία, δύο.

Κυβερνητική κρίση και τα ρέστα, που πάντως ξεκίνησε και έληξε σε άψογους τηλεοπτικούς χρόνους. (πράιμ τάιμ που λένε: 22.30 ξεκίνησε, 01:30 τελείωσε)
Η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ οδήγησε σε νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Αρχίζουν, λοιπόν τα τηλέφωνα και οι φήμες από τη Πέμπτη το πρωί για τους καινούριους που θα κλωσήσουν τις υπουργικές καρέκλες, και θα τις κρατήσουν ζεστές για τους επόμενους.

Κάπου εδώ αρχίζει το καλό: Ο Ανδρέας Ψυχάρης, βουλευτής της ΝΔ, νέος, ωραίος(;) και φυσικά γιός του εκδότη του Βήματος Σταύρου Ψυχάρη, μαθαίνει πως το όνομά του είναι ανάμεσα στους υποψήφιους για υπουργοποίηση. Αναθαρρεί λοιπόν ο μικρός Ανδρέας, το λέει και στον μπαμπά του, οποίος, πολύ φυσιλογικά χαίρεται για τον κανακάρη του. Αποφασίζει λοιπόν (ο μπαμπάς Ψυχάρης), να βοηθήσει λίγο ώστε να γείρει τη ζυγαριά του Αντώνη Σαμαρά και του Βαγγέλη Βενιζέλου υπέρ της περίπτωσης του Ανδρέα με ένα ωραίο παραδοσιακό σαλιάρικο κυριακάτικο άρθρο.


23/6: Βγαίνει το κυρακάτικο Βήμα. Πάνω δεξιά πανηγυρικός τίτλος: "ΉΛΘΕ Η ΏΡΑ! Του Σταύρου Ψυχάρη"
Ξετρελμένος από χαρά και ανυπομονησία για την υπουργοποίηση του Υιού, ο κυρ-Σταύρος.
Γράφει μέσα μεταξύ άλλων (οι υπογραμμίσεις δικές μου):


"Φαντάζει παράδοξον αλλά είναι αλήθεια: η αποχώρηση των αριστερών του κ. Κουβέλη οδηγεί στον σχηματισμό μιας ισχυρότερης κυβέρνησης.
ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε σκηνικό αιφνίδιας πολιτικής κρίσης έδειξαν ωριμότητα και ψυχραιμία που ξάφνιασε τους πολίτες.
Τις τελευταίες ημέρες οι κκ. Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος υπερέβησαν εαυτούς. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας είχε τη γενναιότητα να παραδεχθεί το λάθος του και να αποδεχθεί τον συμβιβασμό που με τόλμη και ώριμη πολιτική σκέψη προώθησε ο Ευ. Βενιζέλος."

Σίγουροι λοιπόν ότι ο "γενναίος" κ. Σαμαράς και ο "τολμηρός" κ. Βενιζέλος έχουν διαβάσει τα καλά τους λόγια, και ότι έχουν πάρει το μήνυμα ότι αυτά θα συνεχιστούν αν κάνουν και οι ίδιοι κάτι καλό για τον Υιό, οι Ψυχάρηδες περνούν μια ήρεμη Κυριακή και κοιμούνται ήσυχοι, με την αίσθηση ότι η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει απαλλαγμένη από τους κομμουνιστές της ΔΗΜΑΡ και με την οικογένεια υπουργοποιημένη.

Έλα όμως που τη Δευτέρα το απόγευμα ανακοινώνεται ο ανασχηματισμός και το όνομα του Ανδρέα δεν το βρίσκουν πουθενά!!! Νεύρα στο σπίτι, να κατεβάζει παναγίες ο κ. Σταύρος να βάζει τα κλάματα ο Ανδρέας... Χάλια.

Και εδώ σκάει η κυκλοθυμία που λέγαμε. Θυμάστε τον Γενναίο και τον Τολμηρό;; Τους δύο ήρωες των προηγούμενων αποσπασμάτων του ψυχάρειου πονήματος για τη νέα κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; Ε, λοιπόν, τη Τρίτη το πρωί, το Βήμα μετατράπηκε σε ημερολόγιο των ψυχάρηδων. Όπως ένα κορίτσι τη μια αγαπάει με πάθος και την άλλη μισεί κολλασμένα το ίδιο ηλίθιο αγόρι, έτσι και εδώ.

Σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Βήματος την Τρίτη το πρωί, διαβάζουμε μεταξύ (πολλών) άλλων σε ένα άρθρο με τον εύγλωττο τίτλο: "Κοντόφθαλμος, ανούσιος και παρασκηνιακός ανασχηματισμός" (και πάλι με δικές μου υπογραμμίσεις):

"οι δύο ηγέτες κ. κ. Σαμαράς και Βενιζέλος διακατέχονται από ρουσφετολογική νοοτροπία, ενώ επιβραβεύουν στελέχη για τη στάση τους στα τηλεοπτικά πεδία μαχών. Καθαρά νοοτροπία κοντόφθαλμη που καταδεικνύει την ανυπαρξία ηγετικών ικανοτήτων.
Ο ανασχηματισμός αυτός θα μείνει για το παρασκήνιο, τα υπόγεια χτυπήματα και τις κρυφές δολοπλοκίες...
Λείπει το όραμα και η πυγμή. Ο κ. Σαμαράς παρασύρεται από τις καταστάσεις.
Σοβαρευτείτε κ. Σαμαρά, γιατί όπως βαδίζετε θα ξαναζήσετε το 1993 ρίχνοντας αυτή τη φορά τον εαυτό σας..."


Όλο αυτό μπορεί να φαντάζει αστείο λόγω του ανούσιου γεγονότος που προκάλεσε την μήνιν του εκδότη. Είναι όμως ακριβώς ο τρόπος που λειτουργεί η "αντικειμενική" ενημέρωση. Όταν οι εφοπληστές, οι πετρελαιάδες και οι λοιποί πλουτοκράτες κατέχουν τα ΜΜΕ, τότε η ενημέρωση γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσα από τη σκοπιά των δικών τους συμφερόντων. Η δημοσιογραφία χάνει κάθε πραγματική λειτουργία της και γίνεται απλά ένα όπλο στη φαρέτρα των ιδιοκτητών των μέσων παραγωγής που είναι οι ίδιοι με τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας λαϊκός άνθρωπος δε μπορεί πλέον να τους εμπιστεύεται. Η αλήθεια που προβάλλουν είναι μόνο η δική τους αλήθεια. Το παραπάνω περιστατικό που περιγράψαμε είναι απλά ένα τρανταχτό παράδειγμα, που όμως δείχνει ακριβώς ότι τίποτα απ' ό,τι γράφεται και λέγεται στα λεγόμενα "έγγυρα και έγκριτα" Μέσα, δε μπορεί να εκλαμβάνεται ως αντικειμενική ενημέρωση.

Οι ιδιοκτήτες των μέσων παραγωγής και των μέσων ενημέρωσης πιστεύουν μόνο στην αντικειμενικότητα των συμφερόντων τους. Κάνουν τα πάντα για να τα προβάλλουν και να τα ικανοποιήσουν. Και καλά κάνουν από μέρους τους.

Το θέμα είναι να κάνουν το ίδιο και οι εργαζόμενοι. Να πιστέψουν στην αντικειμενικότητα του δικού τους συμφέροντος. Και να κάνουν τα πάντα για να το ικανοποιήσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...