Ετικέτες

Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου 2013

Μερικοί "όμηροι" του ΕΚΠΑ απαντούν!

Παραθέτω την απόφαση της ΓΣ του συλλόγου φοιτητών του ΠΜΣ "Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία", με την οποία οι φοιτητές στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων του πανεπιστημίου μας.

Εμείς οι δήθεν "όμηροι" της συντεχνίας και των συνδικαλισταράδων των διοικητικών υπαλλήλων, εμείς που άμεσα πληττόμαστε από τη κατάσταση που διαμορφώνεται στο πανεπιστήμιο, εμείς οι εργαζόμενοι φοιτητές, εμείς οι γονείς-φοιτητές, εμείς που ο κύριος Πρετεντέρης δε μας ρώτησε τι πιστεύουμε, αλλά έκρινε μόνος του ότι είμαστε "αγανακτισμένοι" με τις απεργίες...

Όλοι εμείς συζητάμε λοιπόν... Και αποφασίζουμε. Και την απόφασή μας τη τρίβουμε στα μούτρα των αυτόκλητων υπερασπιστών μας στα ΜΜΕ. 


Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών/τριών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών  «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία»

Η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ επενδύεται εδώ και καιρό με μια παραπειστική ρητορική από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και την κυβέρνηση: σύμφωνα με αυτήν τη ρητορική, μια μικρή μειοψηφία αντικυβερνητικών τραμπούκων κρατάει εδώ και τρεις μήνες με το «έτσι θέλω» τα πανεπιστήμια κλειστά και τους/τις φοιτητές/τριες όμηρους, ενώ ο Πρύτανης παίζει θέατρο στο Παρίσι αδιαφορώντας για το ακαδημαϊκό εξάμηνο το οποίο είναι έτοιμο να «χαθεί».

Από τη μεριά μας επιλέγουμε να σταθούμε απέναντι σε αυτήν τη ρητορική υποστηρίζοντας ότι το σημαντικό είναι η διατήρηση της ποιότητας των σπουδών μας, η περαιτέρω βελτίωση τους, και ότι ο αγώνας των απεργών διοικητικών υπαλλήλων δεν είναι συντεχνιακός, αλλά αυτές τις σπουδές μας είναι ακριβώς που υπερασπίζει. Εξάλλου, δε θα μπορούσαμε παρά να είμαστε αλληλέγγυες/οι προς τα δίκαια αιτήματα εργαζομένων με τους/τις οποίους/ες συνεργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε σε καθημερινή βάση.

Η εναντίωσή μας σε λογικές κοινωνικού αυτοματισμού έχουν την αφετηρία τους και σε πρακτικές ανησυχίες. Το Πανεπιστήμιο δεν είναι ένα νησί σοφών που αιωρείται στον ουρανό, αλλά ένας θεσμός ο οποίος χρειάζεται βιβλιοθηκονόμους, φύλακες, γραμματείς και ερευνητικό προσωπικό για να μπορέσει να λειτουργήσει, εργαζόμενους/ες που χωρίς αυτούς/ες, οι σπουδές μας δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν ή απλώς θα αποτελούν κενό γράμμα. Η εναντίωσή μας όμως χαρακτηρίζεται και από μια συνολικότερη λογική, αντίθετη στην περαιτέρω υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του Πανεπιστημίου, με την ταυτόχρονη μετακύλιση του κόστους των σπουδών στους/τις φοιτητές/τριες και με την αντιμετώπιση της έρευνας ως μετρήσιμου μεγέθους υποταγμένου στις απαιτήσεις της αγοράς.

Η αντίθεσή μας στις κυβερνητικές πολιτικές σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, οφείλει να λαμβάνει υπόψη της και το γενικότερο πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές συμβαίνουν. Οι κινήσεις που οδηγούν στην υποτέλεια του Πανεπιστημίου στις επιταγές της αγοράς δεν αποτελούν βέβαια κυβερνητική ευρεσιτεχνία, αλλά γενική κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ευρύτερη τάση σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέονται με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τη συμπίεση του κόστους εργασίας, σε συνδυασμό με την τακτική υποχώρηση του δημοσίου από τομείς οι οποίοι παραδοσιακά ανήκαν στο κράτος πρόνοιας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο,

  • ·         Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα των απεργών διοικητικών υπαλλήλων, στηρίζοντας τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεών τους. Ο αγώνας των απεργών διοικητικών υπαλλήλων είναι αγώνας για τα δίκαια όλης της πανεπιστημιακής κοινότητας.

  • ·         Απαιτούμε την παύση κάθε επίδειξης κυβερνητικού αυταρχισμού, είτε μέσω της δίωξης σε όσες/ους διοικητικές/ους υπαλλήλους δεν απογράφηκαν, είτε μέσω της πολιτικής επιστράτευσής τους, είτε μέσω της παραπομπής του πρύτανη του ΕΚΠΑ σε πειθαρχικό συμβούλιο.

  • ·         Απευθυνόμαστε στους υπόλοιπους συλλόγους μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών του τμήματος «Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης», αλλά και γενικότερα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και τους καλούμε για περαίτερω συντονισμό, διάλογο και ανάληψη κοινής δράσης.Σύλλογος Φοιτητών/τριών Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...