Ετικέτες

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

«Γιατί βρε Βαγγελάκη μάλωσες με τον Γιαννάκη;»

 «Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι αναντικατάστατος και γνωρίζει με τον καλύτερο τρόπο τα όσα περνά ο ελληνικός λαός, τον οποίο συμπονά. Άλλωστε έχει και τη μητέρα του με χαμηλή σύνταξη και γνωρίζει την πραγματικότητα»

Τάδε έφη ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, και μάλιστα μαθαίνουμε ότι η δήλωση ήταν διανθισμένη με μπόλικους μορφασμούς και ειρωνεία.

Και όλα αυτά γίνονται ταυτόχρονα με τις συντονισμένες «επιθεσούλες» που δέχεται ο υπουργός Οικονομικών εδώ και μερικές εβδομάδες από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τι μύγα όμως, ήταν αυτή που τσίμπησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο και «την έπεσε» έτσι στον παλιό του φίλο και κομματικό «σύντροφο» Γιάννη Στουρνάρα; «Καμία μύγα» είναι η σωστή απάντηση, και, πάντως, σίγουρα δεν τον έπιασε τον πρόεδρο καμία ξαφνική κρίση ευαισθησίας. Απλώς η κυβέρνηση χρειάζεται έναν καλό «σάκο του μποξ» τώρα που τα πράματα φαίνεται να ζορίζουν.

Και εξηγούμαι: Ο Στουρνάρας είναι ένας άνθρωπος με γνωστή κομματική τοποθέτηση (ΠΑΣΟΚ χρόνια τώρα), με γνωστή αντίληψη επί των οικονομικών, και, το κυριότερο, αποτελεί απολύτως συνειδητή προσωπική επιλογή του Βενιζέλου και του Σαμαρά για τη θέση του υπουργού οικονομικών. Ο Υπουργός Οικονομικών, όπως και κάθε άλλος υπουργός, δεν ασκεί προσωπική πολιτική. Ποτέ και πουθενά! Ασκεί τη πολιτική που αποφασίζει η κυβέρνηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις αποφάσεις που έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν απέναντι στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (>also known as ΤΡΟΪΚΑ!) οι τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις.

Ο Στουρνάρας επελέγη για πολύ συγκεκριμένους λόγους:


  • οι προσωπικές απόψεις που εξέφραζε όλα αυτά τα χρόνια ήταν τόσο ανάλγητες, τεχνοκρατικές, και αδιάφορες προς τις κοινωνικές τους επιπτώσεις, που ουσιαστικά συμφωνούσαν με την εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας,
  • εκφράζει με συνεπέστατο τρόπο τα συμφέροντα εκείνης της αριθμητικά μικρής τάξης που όσο βαθαίνει η κρίση, τόσο πλουτίζει η ίδια,  
  • είναι ΠΑΣΟΚ,  
  • δεν ήταν εκλεγμένος, γεγονός που συνεπάγεται ότι δε τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος των πράξεών του.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο Στουρνάρας επελέγη να κάνει τη βρωμοδουλειά που ήθελαν, αλλά φοβόντουσαν να κάνουν, οι πολιτικοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα, λοιπόν, ο Βενιζέλος με περισσό θράσος και με τη γνωστή του αλαζονεία, ειρωνεύεται εν πρώτοις τον «κακό» Στουρνάρα, στη πραγματικότητα όμως ειρωνεύεται την ίδια του την πολιτική που έχει οδηγήσει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στη φτώχεια και την ανεργία.
Οι υπουργοί οικονομικών ήταν πάντοτε μια πολύ καλή λύση για να φορτώνουν επικοινωνιακά τις ευθύνες τους οι κυβερνήσεις, και οι ίδιες να «διαφεύγουν» της «σύλληψης» και της πολιτικής καταδίκης εκ μέρους του λαού. Έμπαιναν ατσαλάκωτοι στο υπουργείο-κρεατομηχανή, και έβγαιναν από κει πολιτικά δαρμένοι, έχοντας όμως παίξει σημαντικό ρόλο στο “damage control” της κυβέρνησης.

Ο σκοπός, βεβαίως, δεν είναι να δώσουμε άφεση αμαρτιών στους υπουργούς οικονομικών. Ο καθένας φέρει ακέραια την προσωπική του ευθύνη για τα όσα υπογράφει, εφαρμόζει και εισηγείται. Ιδιαίτερα, δε, ο σημερινός υπουργός που έχει δώσει εξετάσεις αναλγησίας και τις έχει περάσει με άριστα. Όμως δε θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής όσων παρακολουθούν τα τεκταινόμενα, το γεγονός ότι ο κάθε υπουργός εφαρμόζει και δεν αποφασίζει μόνος του.


Και σίγουρα δε θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής και της μνήμης του κ. Βενιζέλου το γεγονός ότι οι ευθύνες που φέρει ο ίδιος σε σχέση με την εφαρμοζόμενη πολιτική είναι τεράστιες. Τουλάχιστον η πλακίτσα σε σχέση με την αναλγησία του καθενός θα μπορούσε να λείπει.

(4/12/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...