Ετικέτες

Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2013

Silver Alert: Αναζητείται Πανεπιστήμιο, μπορείτε να βοηθήσετε;

Σε βαθιά κατάθλιψη εμφανίζονται να έχουν πέσει οι πρωτοκλασάτοι δημοσιογράφοι των δελτίων των 20:00 με αφορμή τη λεγόμενη «ομηρία» στην οποία βρίσκονται οι χιλιάδες φοιτητές του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ, εξ’ αιτίας, όπως λένε οι ίδιοι, της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.
Μόνο που μέσα σε αυτή τη βαθυστόχαστη ανάλυσή τους, ξέχασαν να περιλάβουν και έναν ακόμα παράγοντα: το ίδιο το Πανεπιστήμιο, την «ακαδημία» ως σύνολο, την Επιστήμη στο φινάλε-φινάλε.
Ένα Πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει χρειάζεται 3 στοιχεία: Καθηγητές, Διοικητικούς Υπαλλήλους, και φοιτητές. Αν από την εξίσωση αφαιρέσεις ένα από τα τρία αυτά στοιχεία, η εξίσωση δε λύνεται, ο άγνωστος Χ, που στη περίπτωσή μας είναι το Πανεπιστήμιο, μένει για πάντα άγνωστος και μάλλον στα αζήτητα.

Ολόκληρο το πανεπιστήμιο Αθηνών έχει 1200 υπαλλήλους. Από αυτούς το Υπουργείο Παιδείας θέλει να «αποσύρει» περίπου το 50%! Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας απόφασης είναι ήδη γνωστό: Υποστελεχωμένες γραμματείες στα προπτυχιακά, ανύπαρκτες γραμματείες για τα Μεταπτυχιακά, ανύπαρκτη φύλαξη και συντήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων, βιβλιοθήκες που δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν ούτε καν τις ανάγκες των προπτυχιακών φοιτητών, πόσω δε μάλλον, τις ανάγκες μεταπτυχιακών, υποψήφιων διδακτόρων και ανεξάρτητων ερευνητών, όπως έκαναν μέχρι σήμερα.

Οι νεόκοποι υπερασπιστές του δημόσιου/δωρεάν πανεπιστημίου, του «δικαιώματος στην εργασία» που καταπατούν οι «κακοί» απεργοί, και του εξαμήνου που χάνεται, εντέχνως ξεχνούν να αναφέρουν ότι αν το Πανεπιστήμιο τελικά χάσει το ανθρώπινο δυναμικό που το κρατούσε ως σήμερα ζωντανό, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα ανοίξει μόνο και μόνο για να κλείσει οριστικά και αμετάκλητα. Ξεχνούν επίσης να αναφέρουν ότι το εξάμηνο έχει ΉΔΗ χαθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Όχι όμως λόγω απεργιών, αλλά εξ’ αιτίας του γεγονότος ότι δεν υπάρχουν καθηγητές για να κάνουν μάθημα. Η ίδια ιστορία και στο ΤΕΙ Τρικάλων όπου δεν γίνονται μαθήματα αφού δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις των καθηγητών. Όμως αυτά δεν είναι σωστό να τρίβουμε στη μούρη του Υπουργείου γιατί παρεξηγείται ο κύριος καθηγητής-Υπουργός.

Η κατάσταση αυτή, όπως έχει διαμορφωθεί ωστόσο έχει δύο όψεις: Η μια είναι αυτή που αναφέρθηκε: η συνειδητή προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να υποβαθμίσει μέχρις εσχάτων το ελληνικό Πανεπιστήμιο. Δεδομένη, και ως ένα βαθμό διαχρονική με βάση τις πολιτικές των δύο (πρώην) μεγάλων κομμάτων της συγκυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, μια ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι, ενώ διεξάγουν έναν απολύτως δίκαιο αγώνα, επιμένουν να εμπιστεύονται συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες οι οποίες, περισσότερο δυσφημούν τους ίδιους προωθώντας λογικές «βολέματος», παρά επιτελούν τον πραγματικό τους ρόλο που είναι να συντονίσουν, να οργανώσουν και να προσανατολίσουν τον αγώνα των εργαζομένων, αλλά και να βοηθήσουν, έτσι ώστε ο αγώνας των διοικητικών υπαλλήλων να αποκτήσει έμπρακτη και δυναμική υποστήριξη, πρώτα και κύρια από τα υπόλοιπα «συστατικά στοιχεία» της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή τους φοιτητές και τους καθηγητές, και ταυτόχρονα και από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, η οποία έχει αντικειμενικό συμφέρον από ένα ποιοτικό, λειτουργικό, δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο στο οποίο να έχουν πρόσβαση όλοι.

(2/12/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...