Ετικέτες

Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Άνθισε γαρύφαλλο την τελευταία μέρα του Νόεμβρη

Καισαριανή, 30 Νοέμβρη 2014

Μήνυμα στο κινητό. Η Ρίτσα. Φίλη. "Την πήραμε! Κόκκινη Κατακόκκινη!". Τηλέφωνο στον Γιάννη για να το επιβεβαιώσεις. "Πανηγυρίζουμε! Έλα! Στη πλατεία!" Βουρκώνεις.

Δεκαπέντε λεπτά αργότερα βλέπεις τη πρώτη ταμπέλα για Καισαριανή. Είναι ο τέταρτος χρόνος που βλέπεις την ίδια ταμπέλα, όμως απόψε σου φαίνεται κάπως διαφορετική. Κατεβαίνεις την έρημη Εθνικής Αντιστάσεως και τα μάτια σου δημιουργούν μια άλικη απόχρωση πάνω από τη πόλη. 

Η Καισαριανή, κόκκινη ξανά.

Κουνάνε τα χέρια τους ο Πάνος, ο Γιάννης, η Μαντώ, η Αλεξάνδρα για να τους δεις μέσα στο τεράστιο πλήθος που έχει κλείσει το δρόμο. Στο καπάκι, τηλέφωνο η Αναστασία: "έρχομαι"!

Πορεία με συνθήματα μέχρι τη πλατεία .
Όταν ηρεμείς και βλέπεις τα πρόσωπα γύρω σου, αρχίζεις και συνειδητοποιείς τι έχει συμβεί: Φιλιούνται, αγκαλιάζονται, γελάνε! Με μια ειλικρίνεια που σπάνια συναντάς πλέον. Είναι απόγευμα Κυριακής, 30 Νοέμβρη 2014, και μερικές εκατοντάδες άνθρωποι σε μια γειτονιά στα ανατολικά προάστια της Αθήνας είναι πραγματικά ευτυχισμένοι.

Κοιτάς ένα συγκεκριμένο μπαλκόνι πάνω από τη πλατεία. Παλιότερα, στις προηγούμενες εκλογές του 2010, από κείνο το μπαλκόνι, ονειρευόσουν, μαζί της, να έβλεπες την πλατεία κόκκινη, αλλά δεν έγινε. Τελικά, απόψε, έχεις τη τύχη να το ζήσεις. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από τότε, και οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές. Αλλά είναι "κόκκινη. Κατακόκκινη!"

Χορεύεις με έναν παππού. Λίγο αργότερα του ζητάς φωτιά για να ανάψεις τσιγάρο. Σου προσφέρει φωτιά μαζί με ιστορίες από τη Καισαριανή μιας άλλης, δυσκολότερης εποχής. 

Η "ανταρτομάνα" Καισαριανή έχει ξανά κομμουνιστή δήμαρχο: τον σ. Ηλία Σταμέλο, υποψήφιο με τη Λαϊκή Συσπείρωση, υποστηριζόμενο από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. 

Κάπου εδώ, κανονικά, θα παρέθετα ένα μέρος της ομιλίας του νέου δημάρχου. Αλλά δε χρειάζεται. Αντιθέτως, θα παραθέσω ένα μέρος της ομιλίας που εκφώνησε ο αντίπαλός του, Γ. Κοντόσταυλος, που υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ακριβώς δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Αυγής, και στο οποίο ζητάει την ψήφο των συμπολιτών του:

"Ας πάμε μέχρι τον τοίχο του Σκοπευτηρίου και ας αφουγκραστούμε τις ανάσες τους! Μας λένε: Μην μας ξεχνάτε και κάντε κάτι για το μέλλον. Δώστε ελπίδα στον τσακισμένο λαό μας, στηρίξτε τους ανθρώπους να μην καταρρεύσουν!" "Αυτή είναι η εντολή που μας φωνάζουν οι τιμημένοι μας νεκροί. Αυτό θέλουν από τους Καισαριανιώτες."
Αυτό ζήτησε ο υποψήφιος του Σύριζα, και αυτό ΑΚΡΙΒΩΣ έπραξαν οι Καισαριανιώτες και οι Καισαριανιώτισσες υπερψηφίζοντας τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, τα ψηφοδέλτια που υποστήριξε με όλες του τις δυνάμεις το ΚΚΕ, τον σ. Δήμαρχο Σταμέλο. Γιατί και η πολιτκή καπηλεία της ιστορίας έχει όρια.

Η Καισαριανή, κόκκινη ξανά.

Ο καισαριανιώτικος λαός θα ξεκινήσει  από αύριο να δίνει βαρβάτες μάχες, με τη μόνη διαφορά ότι θα έχει στο πλευρό του "δήμαρχο κομμουνιστή, όχι διαχειριστή", ενώ θα παλεύει στο πλάι των τεσσάρων ακόμα δήμων που εξέλεξαν κομμουνιστές δημάρχους: της Πάτρας, της Πετρούπολης, του Χαϊδαρίου και της Ικαρίας. Μεγάλο κέρδος.

Για πολιτικούς και για προσωπικούς λόγους, η αποψινή χαρά δεν είναι εύκολο να περιγραφεί με λόγια σε αυτή την ανάρτηση. Δε ξέρω αν φταίνε οι λέξεις που δεν είναι αρκετές, ή τα συναισθήματα που είναι μπουρδουκλωμένα αυτή τη περασμένη ώρα. 

Όμως, τέλος πάντων, της πάει το κόκκινο...

Α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NO CENSORING COMMENTS ON THIS BLOG!!! but please leave your name (or nickname) even if you comment as an anonymous user...